Site Loader

In theorie wordt verondersteld dat het systeem van vrijhandel dat de wereldeconomie aandrijft, voor iedereen een “gelijk speelveld” moet bieden. In de praktijk hebben landen er lang over geklaagd dat rivalen op oneerlijke wijze hulp verlenen in de vorm van door de staat gesteunde subsidies om begunstigde bedrijven te stimuleren – vaak zoals zij zelf hetzelfde doen. Staatssteun is een belangrijk knelpunt geworden in de langdurige besprekingen in het VK over het vormgeven van de toekomstige relatie met de Europese Unie, die de overheidssubsidies binnen haar grenzen streng controleert. Met extra druk van de pandemie die regeringen dwingt enorme reddingsinspanningen voor hun economieën te ondernemen, wordt de kwetsbare reeks regels die erop gericht zijn de staatssteun onder controle te houden, bedreigd. wanneer moet je een voetganger voorrang geven?

 

 

  1. Wat is staatssteun?

 

Het is overheidssteun aan belangrijke fabrikanten of industrieën, meestal in de vorm van goedkope leningen, belastingvoordelen, contracten of directe subsidies. Het idee is om bedrijven van eigen bodem een ​​voorsprong te geven op concurrenten van buitenaf om banen te creëren, de export te stimuleren en de economische groei te stimuleren. Soms verwerft de staat gedeeltelijk eigendom. Hoewel hulp bescheiden kan zijn, trekt het de aandacht als het decennia duurt of stimuleert het de opzettelijke oprichting van dominante bedrijven die worden gevierd als ‘nationale kampioenen’.

 

  1. Wat heeft het te maken met Brexit?

 

De EU heeft gelijke concurrentievoorwaarden als voorwaarde gesteld voor elke handelsovereenkomst met het VK. De vraag is wat het VK moet doen om aan die vraag te voldoen. De EU zei aanvankelijk dat het VK zich zou moeten houden aan de staatssteunregels van het blok, zelfs als deze in de loop van de tijd veranderen. In juli gaf de hoofdonderhandelaar van de EU, Michel Barnier, aan dat het blok bereid was een compromis te sluiten en zei dat het om “consistentie of een soort gelijkwaardigheid” ging. De twee partijen bespraken dat het VK zijn eigen beslissingen over staatssteun neemt, maar met onafhankelijk toezicht. Begin december gaf het VK de EU de schuld voor het stellen van nieuwe eisen, waaronder zogenaamde ratelclausules die Groot-Brittannië zouden binden aan de arbeids- en milieunormen van de EU naarmate deze zich in de loop van de tijd ontwikkelen, aldus een persoon die bekend is met het Britse standpunt. Een EU-ambtenaar ontkende dat de voorstellen nieuw waren. Het Verenigd Koninkrijk heeft gezegd dat het de milieunormen niet zal verlagen, maar wil de Europese regels niet volgen. De besprekingen bleven ook hangen over een eis van de EU dat Groot-Brittannië een regulator voor staatssteun zou instellen die maatregelen zou kunnen uitspreken voordat ze van kracht worden, in plaats van nadat de regering geld heeft overhandigd.

 

  1. Hoe heeft het virus dit complexer gemaakt?

 

 

Het VK heeft in juli financiële steun beschikbaar gesteld aan een breder scala aan bedrijven die door Covid-19 zijn getroffen. De EU met 27 landen staat ook onder druk om de lokale industrieën beter te beschermen en de toeleveringsketens te repatriëren nadat de wereldwijde pandemie de sterkste recessie in bijna een eeuw veroorzaakte. In juni onthulde EU-commissaris voor mededinging Margrethe Vestager plannen om lokale industrieën te beschermen tegen de potentiële dreiging van overnames en oneerlijke concurrentie door bedrijven die door buitenlandse staten zijn gefinancierd. gratis auto theorie oefenen op de website.

 

  1. Wat is er mis met een beetje hulp?

 

Het is een kwestie van eerlijkheid, en over wie winnaars mag kiezen. Er is ook bezorgdheid dat regeringen mogelijk niet-levensvatbare “zombie” -bedrijven steunen, innovatie verstikken en geld verspillen. Vóór de pandemie zorgden de herhaalde bankreddingsacties van Italië voor hackles, terwijl de VS en Europa al decennia lang ruzie hebben over de steun aan rivaliserende planmakers Boeing Co. en Airbus SE. Onder president Donald Trump ontketenden de VS een handelsoorlog, deels vanwege beschuldigingen dat de Chinese subsidies tot oneerlijke concurrentie voor Amerikaanse bedrijven hebben geleid. Staatssteun kan strijd aanwakkeren tussen plaatsen die strijden om banen en investeringen; Ierland en Luxemburg werden het doelwit van EU-toezichthouders vanwege de lage belastingtarieven die ze respectievelijk Apple Inc. en Amazon.com Inc. in rekening brachten.

 

  1. Is staatssteun in opkomst?

 

De pandemie kan elk voorwendsel van terughoudendheid terzijde schuiven. Jarenlang wilden Europese leiders die worstelden met het stijgende populisme en de concurrentie van grote Chinese bedrijven meer speelruimte. Toen dreef de viruscrisis regeringen en centrale banken ertoe om golven van staatssteun te ontketenen. Hoewel veel ervan banen en bedrijven in de hele economie in stand hielden, waren andere inspanningen gerichter. De EU versoepelde de beteugeling van geldinjecties en andere steun. Luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld werden gered met aanbiedingen van miljardenleningen en werkondersteuningspakketten. Frankrijk verstrekte fondsen aan autofabrikant Renault SA en de lucht- en ruimtevaartindustrie, terwijl Fiat Chrysler Automobiles NV een lening kreeg ter ondersteuning van zijn activiteiten in Italië. Het VK en Canada beloofden ook in te grijpen. Duitsland zette de sobere tradities opzij en ontketende een strategie om belangrijke industrieën te helpen en lokale leveranciers te promoten. De reddingsoperatie van Deutsche Lufthansa AG van $ 10 miljard heeft ertoe geleid dat Duitsland een belang van 20% heeft verworven.

 

  1. Wie klaagt?

 

Een regelmatige stem van verontwaardiging is de chief exMichael O’Leary, verantwoordelijk voor de budgetmaatschappij Ryanair Holdings Plc, die zegt dat staatssteun voor zijn rivalen neerkomt op regeringen die “selectief miljarden euro’s schenken aan hun inefficiënte nationale luchtvaartmaatschappijen”. Duitsland met een diepe zak heeft bedrijven overladen met hulp die Italië met schulden niet kan evenaren, wat roept op tot meer eerlijkheid. Om ervoor te zorgen dat verzwakte bedrijven geen gemakkelijke prooi worden, herschrijft de EU de concurrentieregels om overnames door buitenlandse entiteiten die mogelijk staatssteun ontvangen, te beperken. China’s HNA Group Co., dat bekendheid verwierf door vanaf 2016 meer dan $ 40 miljard uit te geven aan overnames op zes continenten, is een van de grootste bedrijfsslachtoffers van de pandemie geworden. China begon in maart de controle over het met schulden beladen bedrijf over te nemen.

 

  1. Wie houdt de score bij?

 

Instellingen zoals de Wereldhandelsorganisatie proberen de vrede te bewaren door te oordelen over staatssteun. Maar er is veel ruimte voor onenigheid. De lidstaten creëerden een systeem voor het afhandelen van subsidies, maar lieten de landen voldoende speelruimte over om ondersteuning te bieden. Sinds de VS het beroepsorgaan van de WTO in 2019 lam heeft gelegd, kunnen beklaagden hun veto uitspreken door een beroep te doen op een juridische leegte. Ondertussen proberen de VS, Japan en de EU samen te werken om nieuwe subsidieregels voor China te smeden. Het toezicht op staatssteun is ook een hoeksteen van de EU, die de uitgestrekte vrijhandelszone van Europa reguleert die bekend staat als de gemeenschappelijke markt, waar bijna 450 miljoen consumenten wonen.

 

  1. Werkt staatssteun?

 

Ja, anders zouden er geen ruzies over zijn. Bedrijven helpen en banen creëren dient een politiek doel; of steun voor kolen, staal of auto’s een economisch voordeel heeft, is moeilijker te zeggen. Maar er is een brede perceptie dat het hebben van bedrijven die wereldwijd kunnen concurreren, de export in de VS, Zuid-Korea, Japan en China heeft bevorderd. Bailouts van banken en grote bedrijven tijdens de crisis van 2008 hebben het wereldwijde financiële systeem gered en de meeste leningen werden terugbetaald, hoewel ze ook wrok veroorzaakten over het gebruik van belastinggeld.